Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Δάσος Στροφυλιάς- Παραλία καλογριάς


Ένα μοναδικής οικολογικής αξίας οικοσύστημα απλώνεται γύρω από το υπέροχο δάσος της Στροφυλιάς, που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα δάση της Μεσογείου.
Ο Θεός ...είχε κέφια όταν έφτιαξε τη Στροφυλιά και το κέφι του μεταδίδεται κάθε φορά στον επισκέπτη αυτής της αχανούς έκτασης των 20.000 στρεμμάτων, του δάσους με τα «ομπρελοειδή» πεύκα, τα κουκουνάρια, τις μυρτιές, τα ρείκια και τα βελανίδια, που απλώνεται λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα του Αράξου, σε ζώνη παράλληλη με το γαλανό ατελές της θάλασσας της Καλογριάς, και αποτελεί ιδανικό τόπο για να απολαύσει κανείς απέραντη αμμουδιά με σκιά στα λίγα μέτρα.
Ανάμεσα στα πυκνά δέντρα της Στροφυλιάς «συνωμοτούν» κουνάβια, νυφίτσες, κούκοι, ξεφτέρια, νανόμπουφοι, καρδερίνες, κουρούνες, καρακάξες, χουχουριστές και άλλα σπάνια είδη ορνιθοπανίδας στην Ευρώπη που προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.
Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις αμμουδιές της Καλογριάς γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες καρέτα-καρέτα.
Το δάσος της Στροφυλιάς χωρίζει σαν λωρίδα από κουκουνάρια τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο πέλαγος. Λοφίσκοι από άμμο κατά μήκος της ακτής «φτιαγμένοι» από το κύμα και τα θαλάσσια ρεύματα δεν αφήνουν τα γλυκά νερά των χειμάρρων να βγουν στη θάλασσα. Έτσι σχηματίστηκαν η λίμνη του Πρόκοπου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι. Τα γλυκά νερά των εξαιρετικών για την Ευρώπη αυτών βιότοπων έλκουν πολλά σπάνια είδη από υδρόβια και παροδικά πουλιά που φθάνουν να ξεχειμωνιάσουν, πολλά αμφίβια και ερπετά αλλά και σπάνια φυτά.
Η περιοχή είναι φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ (1971).
Στις όχθες της λίμνης υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών.
Το σύμπλεγμα της Στροφυλιάς, της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της λίμνης του Πρόκοπου που εκτείνεται σε μήκος 15 χλμ. συμπληρώνει η λιμνοθάλασσα του Πάπα, η οποία αποτελεί από παλιά πολύ σημαντικό φυσικό ιχθυοτροφείο. Το όνομα Πάπας δεν βγήκε τυχαία. Λέγεται ότι επί Ενετοκρατίας το Βατικανό τροφοδοτούνταν από εδώ με λαχταριστές τσιπούρες.
Για τους πεζοπόρους υπάρχουν πολλές διαδρομές που περνούν από διαφόρων τύπων βιότοπους.
Στην περιοχή υπάρχουν και μικρά χαμηλά υψώματα με πιο σημαντικά τα Μαύρα Βουνά (ύψος 240 μέτρα).

Ν. Αχαΐας - Παραλία Καλογριάς

Aπέχει 45 χλμ. από την Πάτρα και θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της περιοχής. H αμμώδης εκτεταμένη παραλία και το πευκοδάσος της Στροφυλιάς δίνουν έναν άλλο αέρα στην περιοχή.Banana στα κύματα, τραμπολίνο δίπλα στους αμμόλοφους, αερόστατο με θέα στο δάσος της Στροφιλιάς, beach soccer στην καυτή άμμο. Η τεράστια αμμουδιά της Καλογριάς έχει εξελιχθεί σε παράδεισο των σπορτίφ και την τιμούν ιδιαίτερα οι Γάλλοι ένοικοι του ξενοδοχείου Club Lookea Kalogria Beach (λειτουργεί κατά βάση ως γαλλικό club). Το καινούργιο ξενοδοχείο Verde al Mare (άνοιξε το καλοκαίρι του 2004) ανοίγει το δρόμο για νέες ποιοτικές μονάδες με resort χαρακτηριστικά. Η παραλία είναι οργανωμένη κι έχει ένα μεγάλο κέντρο θαλάσσιων σπορ, όπου εκτός από τα κλασικά, μπορείτε να κάνετε και catamaran-sailing, αλλά και τραμπολίνο. Η πολύ ρηχή αμμουδιά είναι ιδανική για τα παιδιά, τα οποία επιδίδονται σε «κατασκευαστικά έργα» (βλ. πύργους στην άμμο) παίζουν με τα κύματα (συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή). Αν οι κουκουναριές στο βάθος σας βάλουν στον πειρασμό να περπατήσετε ή να κάνετε ποδηλατάδα στο υπέροχο δάσος της Στροφιλιάς (οι κουκουναριές σαν τεράστιες ομπρέλες απλώνονται σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων κατά μήκος της παραλίας), απευθυνθείτε στο activity centre που θα δείτε στα δεξιά σας λίγο πριν φτάσετε στην παραλία. Εκτός από οργανωμένες βόλτες στο δάσος, εδώ μπορείτε να κάνετε, μεταξύ άλλων, αναρρίχηση, paintball, αλλά και κανό στο κανάλι που περνάει μέσα από το δάσος και εκβάλλει στη θάλασσα. Μετά το μπάνιο, ιδανική κατάληξη η ταβέρνα Στροφιλιά με τις νοστιμότατες πίτες της κυρίας Ντίνας.
To 2005 είχε γίνει μια ψηφοφορία, από ιστοσελίδα, που σήμερα δεν λειτουργεί, με τίτλο "Οι δέκα καλύτερες παραλίες της Ελλάδας". Η επιλογές είναι διαχρονικές. Χωρίς να αποκλείουμε, ένα σωρό ακόμη φανταστικές παραλίες (προσωπικά γούστα είναι αυτά άλλωστε), αναμεσά τους και  η Καλογριά, στην τελευταία φωτογραφία . υπενθυμίζουμε τα αποτελέσματα:

1.Πόρτο Κατσίκι, Ν. Λευκάδας

2.Μύρτος, Ν. Κεφαλληνίας


3.Άγιος Προκόπιος - Νάξος, Ν. Κυκλάδων
4.Ζαχάρω, Ν. Ηλείας
5.Κάθισμα, Ν. Λευκάδας


6.Σάρτη, Ν. Χαλκιδικής
7.Κουκουναριές - Σκιάθος, Ν. Μαγνησίας


8.Γέρακας, Ν. Ζακύνθου
9.Καλογριά, Ν. Αχαΐας
10.Φαλάσαρνα, Ν. Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: